Falafel – danie wege, które lubią wszyscy

17 Mar 2017

Nie jestem fanką mięsa. Jem je oczywiście, zwłaszcza kurcząt przeróżne odnogi, indycznikiem też nie gardzę, ale żeby to było moje topowe danie, albo bym cierpiała w piątki z powodu braku mięsiwa w menu, to nie jest tak. Powiem Wam nawet, że nie przepadam za czerwonym mięskiem woła, że o wieprzku nie wspomnę. Jestem wszystko żerna, zjem flaki, zjem wątróbkę i absolutnie lubię każde warzywo, każdy owoc, no wsio, jednakowoż mam swoje i ulubione smaki…

Jednym z moich dań takich topowych, na które mam od czasu do czasu wieeeelką ochotę są burgery, ale…bez mięsne. Falafel to coś co ratuje moje kubki smakowe ii dzięki niemu mogę rozkoszować się burgerkiem i całym jego anturażem, bez konieczności przeżuwania wołowiny. Powiem Wam więcej, nawet rasowe mięsne chłopy w mojej Rodzinie nie gardzą takim kawałkiem pseudo mięsa w burgerze, ot co!

 

FALAFEL

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • koperek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę musicie umieścić w garnku, zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami na falafel. Następnie Przepuszczamy masę falafelową przez maszynkę do mielenia mięs, albo do blendera, albo do thermomiksa, albo czego tam do miskowania używacie. Na koniec smażymy na oleju na złocisty kolor jak kotlety lub wrzucamy do piekarnika na 200 stopni na ok. 30 minut (po około 15 minutach falafele musicie przerzucić na drugą stronę).

BURGER FALAFEL

Składniki:

  • FALAFELE
  • ogórek
  • 8 bułek, najlepiej pełnoziarnistych
  • 8 rzodkiewek
  • sałata lodowa

Burgery przygotowanie:

W zasadzie nie znajdziecie tu nic odkrywczego, bo burgery to klasyka. Bułki poprzekrawamy na pół. Kroimy ogórka i rzodkiewki, sałatę rwiemy na kawałki.  Z jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku i ziół prowansalskich stwórz sos czosnkowy (więcej opcji sosu znajdziecie w dalszej części wpisu).  Bułki smarujemy sosem, układamy na nich sałatę, falafele, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Przykrywamy drugimi połowami bułek i ta-dam!

Zawsze warto do burgerów osobno podać sałatkę. Najprostszą z roszponki, cebuli i pomidorków koktajlowych z kroplą oliwy z oliwek. To dodatkowo orzeźwi całe danie:) A dla tych co lubią dużo zjeść polecam frytki domowe opiekane w piekarniku.

Frytki FIT

Składniki:

1 kg ziemniaków  (najlepiej o dużej zawartości skrobi)
2 łyżki oleju
1 łyżeczką ostrej papryki w proszku (można ten składnik pominąć)
główka czosnku (jeśli lubisz czosnek, jeśli nie można pominąć ten składnik)
1 łyżka cukru
sól

Przygotowanie frytek:

Obrane ziemniaki kroimy na frytki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy ziemniaki i suszymy na ścierce, wrzucamy do miski i opryskujemy olejem, następnie przyprawiamy i wrzucamy na blachę ( frytki powinny być ułożone w jednej warstwie). Pomiędzy frytki powciskaj ząbki czosnku i nie zapomnij lekko oprószyć ich solą.

Frytkom należy zafundować terapię szokową by ich nie przepiec. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i dopiero wtedy wkładamy frytki. Pieczemy przez 30-40 minut bez termoobiegu, aż zaczną się rumienić, co jakiś czas musicie je jednak przemieszać. Wyjmij na chwilę, wymieszaj, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole. Jeśli Wam się spieszy, frytki możecie odrobinę pogotować wcześnie w garnku, co skróci czas ich podpiekania.

 

Falafel w Tortilli

Jeśli zrobicie więcej falafelów możecie załatwić sobie obiad na 2 dni. Jednak, aby nieco urozmaić menu np. w weekend zamiast burgera możecie przygotować też falafele w tortilli.

Składniki:

  • FALFELE
  • 4 szt. tortilli
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • pół cebuli
  • pół cebuli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

Rozłóżcie tortillę, na nią wrzucacie cebulę i czerwoną cebulę pokrojone na półplastry, paprykę i kapustę pekińską pokrojone w małe kawałki/paski oraz pomidora pokrojonego w ćwiartki. Falafele przecinacie na pół i polewacie sosikiem. Jakim?

Podobno Polacy kochają sosy. Cóż mogę rzec – jestem Polką w takim razie z krwi i kości! Oto kilka przepisów na pycha sosy, które możecie spokojnie dodać do burgerów, tortilli i użyć do maczania frytek.

SOSY

Amerykański:

  • majonez np.Hellmans 6 łyżek
  • ketchup 3 łyżki
  • ogórek kwaszony mały 1 sztuka
  • cebula mała 1 sztuka
  • szczypiorek 2 łyżeczki
  • pieprz,sól,cukier

Majonez mieszamy z ketchupem. Ogórka,cebulkę i szczypiorek kroimy bardzo drobno i dorzucamy do sosu. Pieprz,sól i cukier dodajemy do smaku

 

Sos koperkowy ze słonecznika
1 szklanka słonecznika
sok z cytryny (stopniowo, do smaku)
spory pęczek świeżego koperku
sól, pieprz i woda

Słonecznik przepłukujemy wodą i namaczamy minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą noc. Następnie miksujemy słonecznik w blenderze, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Do zmiksowanego sosu dodaj posiekany koperek, a jeśli okaże się, że jest ona za gęsty, dodajemy odrobinę wody i gotowe!

Sos BBQ ze śliwką
1 duży pomidor (najlepiej malinowy)
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 – 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki super ciemnego sosu sojowego (lub zwykłego)
1 – 2 łyżki musztardy
kilka lub kilkanaście sztuk suszonych śliwek, namoczonych we wrzątku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz

Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora. Gdy cebula i pomidory zmiękną dodajemy sosu sojowego, octu oraz musztardy i mieszamy dokładnie. Jeszcze ciepły (nie gorący sos) miksujemy na gładką masę. Na Koniec dodajemy namoczone, drobno pokrojone śliwki oraz paprykę wędzoną. Oczywiście całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec całość jeszcze podduszamy i odparowujemy sos by był gęsty.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail